Beheer van e-mailadressen via e-mailbeheer

E-mailbeheer is alleen beschikbaar voor LISA Totaal clubs waarbij het e-mailverkeer via LISA loopt.

E-mailbeheer bereiken

U bereikt het e-mailbeheer via LISA > E-mailbeheer, deze is overigens alleen toegankelijk via de beheerder van uw club. Na het klikken op ‘E-mail beheer’ verschijnt het scherm met een overzicht van alle actieve e-mailadressen. De volgende kolommen zijn beschikbaar:

De naam is het gedeelte voor het @-teken. Bijv. bar@, beheer@, penningmeester@

Het type is het soort e-mailadres wat is aangemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt in drie soorten:

Mailbox: dit is op zichzelf staand e-mailadres wat bijvoorbeeld in Outlook of op    een telefoon geïnstalleerd kan worden en niet wordt doorgestuurd naar 1 of meerdere  adressen.

Alias: de alias is het alternatieve e-mailadres dat gekoppeld is aan een e-mailadres. Een mail naar een Alias wordt afgeleverd bij het e-mailadres wat gekoppeld is

Doorsturen: dit is een type waarbij de mails worden doorgestuurd naar meerdere e-mailadressen (bijvoorbeeld naar alle Technische commissie)

Bij het kopje ‘Ontvanger(s)’ staan de e-mailadres(sen) die bij de ‘Alias’ en ‘Doorsturen’ horen.

Bij het kopje ‘Opmerkingen’ wordt de ingegeven opmerking van de mailbox getoond.

Het aanmaken van een nieuw e-mailadres (Type Mailbox)

Klik hiervoor op:

Het volgende scherm verschijnt:

Bij de ‘naam’ voert u het gewenste e-mailadres is (het gedeelte voor het @). Bijvoorbeeld ‘voorzitter’.

Als type kiest u mailbox, u kunt zelf een wachtwoord kiezen, dit wachtwoord is van belang als u via webmail of via Outlook uw email wilt ophalen

Bij opmerkingen kunt u eventueel een opmerking plaatsen, technisch doet dit verder niets. Bijv.: e-mailadres aangemaakt op verzoek van Johan.

Daarna kiest u voor ‘opslaan’ en dan is het nieuwe adres actief.

Het aanmaken van een Alias

Als u kiest voor ‘Alias’ als type voert u bij ‘Naam’ de naam van de alias in, bij ‘alias voor’ geeft u aan waar de alias een alternatief adres voor is. In dit voorbeeld wordt mail naar ‘toernooi@’ afgeleverd bij ‘evenementen@’

E-mail naar meerdere adressen (Type doorsturen)

Als u kiest voor type ‘doorsturen’ dan voert u bij ‘naam’ de naam van het e-mailadres in en bij ‘doorsturen naar’ de e-mailadressen waar het naartoe doorgestuurd moet worden

Let op: de ‘doorsturen naar’ adressen dienen gescheiden te zijn met een komma en daarna een spatie

Het wijzigen van een bestaand adres

U selecteert het te wijzigen e-mailadres:

En in het volgend scherm voert u de wijzigingen door, bijv. een nieuw wachtwoord of in plaats van een ‘mailbox’ een 'doorsturen’.

Vergeet niet op ‘Opslaan’ te drukken, hierna zijn de wijzigingen direct actief.

Het verwijderen van een bestaand adres

Door op het rode knopje te drukken achter een e-mailadres kunt u het e-mailadres verwijderen, na het drukken ontvangt u nog een vraag of u het zeker weet:

Email configureren op smartphone of tablet
Sinds januari 2021 is onze mailserver op een andere manier beveiligd en zal al het e-mailverkeer via een beveiligde verbinding (SSL) lopen.

Om de mail van de club te ontvangen op uw mobiele device kunt u een van de onderstaande stappenplannen doorlopen. Deze stappen zijn bedoeld als een algemene omschrijving, het kan dus zijn dat de knoppen en stappen net iets anders zijn op uw toestel dan dat er beschreven staat. U heeft de onderstaande gegevens nodig om de e-mail in te kunnen stellen:
• inkomende mailserver (mailserver.lisa-is.nl)
• Poort inkomende mailserver 993 voor IMAP via de beveiligde SSL-verbinding
• uitgaande mailserver (mailserver.lisa-is.nl)
• Poort uitgaande mailserver 465 voor SMTP via de beveiligde SSL-verbinding

iOS (Apple):
1. Ga naar de ‘Instellingen’ van de telefoon en kies voor ‘Mail, Contacten, Agenda'
2. Kies voor ‘Nieuw account’ en selecteer ‘Anders’ & ‘Voeg mailaccount toe’
3. Kies de naam die de ontvanger in beeld krijgt, voer het e-mailadres en het wachtwoord in. En kies voor een omschrijving (naam van de mailbox op het toestel) en kies voor ‘Volgende’
4. Kies voor ‘IMAP’ en vul de gegevens in bij ‘Server Inkomende Post’. De ‘Hostnaam’ is de inkomende mailserver van uw club en de gebruikersnaam is het e-mailadres.
5. Vul bij ‘Server Uitgaande Post’. De ‘Hostnaam’ is hetzelfde als de inkomende mailserver van uw club en de gebruikersnaam & wachtwoord is het e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord

Android:
1. Ga naar de instellingen van de telefoon, kies voor accounts en kies voor de optie ‘Account toevoegen’.
2. Kies voor het type ‘Email’, doorloop vervolgens de stappen en kies voor het type ‘IMAP’ indien die keuze in beeld komt.
3. Vul als server de inkomende mailserver in (mailserver.lisa-is.nl) en voer poort 993 in.
4. Vul als uitgaande SMTP server mailserver.lisa-is.nl en poort 465 in.

Lukt het instellen van het e-mailadres niet met de bovenstaande instructie of heeft u een toestel van een ander besturingssysteem? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

E-mail configureren op een pc

Om de mail van de club te ontvangen op uw computer kunt u de onderstaande gegevens gebruiken. Kies in uw mailprogramma voor het toevoegen van een nieuwe account en gebruik de onderstaande gegevens indien daar om gevraagd wordt. U heeft de onderstaande gegevens nodig om de email in te kunnen stellen:
• inkomende mailserver (mailserver.lisa-is.nl)
• Poort inkomende mailserver 993 voor IMAP via de beveiligde SSL-verbinding
• uitgaande mailserver (mailserver.lisa-is.nl)
• Poort uitgaande mailserver 465 voor SMTP via de beveiligde SSL-verbinding

Webmail

Voor e-mailadressen met een type ‘Mailbox’ kunt u ook de mail lezen via webmail, ga hiervoor naar mailserver.lisa-is.nl.

Via de webmailomgeving is het ook mogelijk om een auto-reply in te stellen en e-mailadressen waar de mail van een e-mailadres met type mailbox naar doorgestuurd moet worden in geval van afwezigheid. Exporteren gegevens voor overzicht

Via het excel-icoontje kunt u compleet overzicht krijgen van de e-mailadressen   die bij uw vereniging zijn aangemaakt: