Tips voor extra veiligheid met het gebruik van LISA

Ook jouw club en leden kunnen een doelwit zijn van internetcriminelen.

Welke voorzorgsmaatregelen kan je zelf nemen?

  1. Zorg ervoor dat de gebruikers van LISA altijd controleren dat er een ‘slotje’ staat van LISA (in de adresbalk van browser)

  2. Zorg ervoor dat gebruikers en leden goede wachtwoorden gebruiken (niet geheim12345678 of letmein1234 of welkom123 of hockeyclub of webmaster) of wachtwoorden die ze op andere sites of mailboxen ook hebben gebruikt
  3. Informeer je leden per e-mail over dat ze attent moeten zijn op mails van de club en met name bij contributie-betalingen controleren of de afzender betrouwbaar is. Dit is lastig te controleren, maar als u het niet vertrouwd ga er niet op in en contact uw commissielid. Veelal als u op reply drukt kan je soms zien dat het een ander mailadres betreft. Zie ook  https://veiliginternetten.nl/themes/basisbeveiliging/situatie/hoe-herken-ik-een-nepmail-of-neptelefoontje en https://veiliginternetten.nl/themes/basisbeveiliging/situatie/ik-vertrouw-een-e-mail-niet
  4. Maak duidelijk aan je leden wanneer ze de contributie-nota kunnen verwachten en dat nooit zomaar wordt gevraagd om geld over te maken op een willekeurige bankrekening. Verzoek om contributiebetaling heeft altijd de optie om het bedrag te laten incasseren of via iDeal te betalen. 
  5. Maak gebruik van een password manager. Goede password managers zijn Keepass, 1Password of LastPass. Zij kunnen sterke en lange wachtwoorden voor u aanmaken en opslaan, zodat u voor elke website een ander wachtwoord kunt gebruiken zonder ze stuk voor stuk te onthouden.

LISA zorgt er daarnaast voor dat gebruikers accounts welke te lang niet gebruikt zijn worden afgesloten, deze kunt u gemakkelijk weer activeren. 

Bezoek daarnaast ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cybercrime/vraag-en-antwoord/phishing

NB. Binnenkort introduceren we de tweestapsverificatie (2FA) bij LISA. Daarbij gebruikt LISA je mobiele telefoon als extra validatie. Daarmee maken we een extra stap in de beveiliging van het systeem. 

We zullen ook een aantal extra maatregelen nemen om extra veiligheid toe te voegen voor jouw club en je leden.